Batam Island (Part 1)

Percutian ke Batam, Indonesia mmg pakai redah saja tanpa perancangan…..nk dtg jalan2 tgk negara org….utk ke Batam, kami ambik feri dari Harbour Bay, Singapore sbb lebih byk trip….boleh kata sejam skali ada trip….

This slideshow requires JavaScript.

Cuma tersilap langkah ambik hotel melalui Agoda…..konon nk stay OYO Hotel tp ubah fikiran booking hotel berdaftar bwh Redoorz…..Booking hotel online masa kt atas feri sblum feri bergerak…..by the way, saya mmg tak recommended hotel Redoorz…..better korang ambik yg bwh OYO…..first sbb dh taxi dh tersilap hntr hotel…..2nd sbb tempahan melalui Redoorz tak ada mention nama hotel yg asal…..so jadi confius….3rd hotel bwh OYO sy rasa lebih bersih…..Pening kepala stay kt Paragon Hotel bwh Redoorz….ambik non smoking floor tp bilik berbau asap rokok….dgn ada customer slumber badak bleh smoking dlm lift…..Mentality sgt teruk….hermmm

Cuma Paragon Hotel just walking distance saja nk ke Pasar Jodoh n few shopping centre…..yg pasti sy tak suka hotel nie….huhuhu….not recommended…..

IMG20191030155252

Lps tu guna Grab lebih murah dari guna taxi…..dari Batam Centre korang bleh pergi Megamall kt seberang jalan…..ada laluan jenjantas nk ke sana….boleh dptkan simcard di situ….Myself beli simcard kt Nagoya Hill Mall sbb taxi driver dh silap hntr situ….so decided beli simcard kt situ saja utk data….4G data Rp65,000…..boleh dpt murah lagi sebenarnya kt tempat lain…..

Today tak byk sgt aktiviti….jalan2 dkt shopping centre nearby…..agak rambang mata tgk kasut n baju…..hehehe….dh aim nk ambik baju n kasut mana nnt…..kalau sempat nk beli esok…

Our dinner pulak just makan nasi ayam penyet n nasi ayam bakar….sambal ayam penyet mmg marvellous sedap weiii…..hehehe….

Esok hopefully enjoy la kot dgn trip kt sini….dh booking driver n kereta utk jd private tourist guide for tomorrow….Itu pun last minutes booking…..hehehe….Lps dinner td baru cari pakej yg ada utk explore Batam Island…..Tunggu saja la esok apa akan jadi…..

Hello Singapore!!! (Day 2)

Hari kedua di Singapore…..keluar hotel pukul 9pg…..sempat mkn nasi padang di restoran halal dkt dgn hotel…..

Hotel kami stay dkt dgn stesen LRT Aljunied….tak sampai 10 minit jalan kaki jer….jarak lebih kurang 800m dari hotel ke stesen LRT….

Hari ni akan naik feri di Harbour Bay ke Batam Island…..so just naik train saja ke Harbourfront…..alang2 dh sampai Harbourfront…..terus naik train Sentosa Express utk ke USS…..sbb nk cepat kami naik train mcm monorel….cuma byr $4…

Konon nk pergi sampai hujung kt beach tp dh merayap kt USS dh letih…..hihihi… Trip kali ni mmg tak plan nk masuk main dlm USS coz kalau nk masuk dlm tu better beli ticket awal sbb lebih murah….Harga ticket fun pass utk 3 days masuk USS….baru puas hati ulang sampai 3 hari….hehehe….utk masuk sea world harga lain yer….

IMG20191030125359

Trip kali ni mmg tak rancang n style redah saja….so ambik gmbr kt luar saja….lain kali datang USS….

Sempat ambik feri pukul 1.50pm dari Harbour Bay ke Batam Centre….tiket return utk 2 org $98….kalau nk murah korang boleh beli dari apps atau website Klook….jimat RM30….kalau dari Klook cuma RM110 seorg utk ticket pergi balik….tp 2 days before kena booking n byr online…kami dh terlepas timing nk booking kt Klook….so just walk in….huhuhu

So here we go….Batam….Kau Tunggu Kami Datang!!!!

Hello Singapore!!! (Day 1)

Hellooo…..haiii…..al-kisah tahun 2019 blum cop lg my ‘buku merah’…..mengigil n mengedik nk travel….hahahaha….So decided utk travel dkt2 saja backpack with my hubby…..Kenangan jejak kaki di negara ke-17…..Tahun ni jimat cermat sbb tgh menyimpan duit utk renovate rumah baru bila dpt kunci nnt….

Planning asal nk ke Vietnam atau Cambodia…..at last ubah last minutes….gamble redah saja ke Singapore coz kebetulan cuti Deepavali nk balik kampung my hubby kt Muar….at the same time my hubby nk melawat saudara kt JB…..so ubah planning pergi Singapore….tinggal kereta kita org kt sedara hubby dot Kuarters Imigresen dkt CIQ…..ambik bas dari CIQ ke Singapore….RM2.60 jer harga tiket dari CIQ ke Jurong East….Gerak ke Singapore pun dh tengahari coz kami lunch dulu with sedara my hubby….bila lama x jmpa…..sembang2 pun jd lama….huhuhu

IMG20191030001417

Sampai dkt Imigresen di Singapore pun dh pukul 2 petang….. Nk beratur tunggu giliran pun dh ambik masa almost sejam….

Seriously susah nk jmpa wifi free kt sini…..klu kt KL bersepah wifi free….naik bas kt KL pun ada wifi free….so decided beli simcard dgn harga $8 and dpt 4G data free….dapat data baru nak survey hotel……sbb kita org blum booking hotel…..hehehe….walk in harga agak mahal….

Kami stay Hotel OYO di Geylang dkt dgn LRT….harga yg reasonable cuma RM100++ per nite…..lgpun just nk stay semlm sahaja sbb esok nya nk ke Batam, Indonesia…..

IMG20191029181119

Trip kali nie semua booking hotel OYO…..kt Gelang Patah kami stay hotel OYO juga…..The Vintage Hotel cuma RM48 only….booking melalui Agoda dapat 50% discount….booking tru Agoda kt lobby hotel coz walk in lain harga…..boleh dpt harga murah….buat apa nk membazir….hahahaha

Bila backpackers….public transport very important….dari awal sampai kt Jurong….terus beli ‘easy card’ utk guna MRT n LRT yg ada….$25 per card….dlm card ada $20….tak hbs guna nnt masa nk balik boleh ambik cash baki yg ada….Kalau xnk bleh simpan sbb card valid utk 7 years….ada 7 laluan LRT n MRT di sini…..korang boleh minta maps laluan kt kaunter….

IMG20191029193445

Malam ni sempat merayap ke Merlion Park….Kalau dtg Singapore wajib dtg sini…..

Sempat tgk show pancaran lampu2 kt Merlion Park….

Berjalan merayap malam2 ni sejuk skit….pergi merayap sampai ke Garden by the Bay…..naik train jer pun tp sakit juga la kaki nak menapak…..hahaha…at last melepak kt kerusi di taman situ….Lepas ambik gmbr…..otw balik lepak kedai mamak dkt hotel….lepas tu balik tido la…..end of day 1 kt Singapore….

This slideshow requires JavaScript.

Let’s Explore Thailand – Bangkok Trip (Part 3)

Sawadikarp!!!! Day 3 percutian kami….Hari ke-2 di Bangkok….

Hari ke-3 ni target nak ke Arun Wat…dtg Thailand 1st time mmg kena pergi tgk wat siam…. hehehe

Kami keluar dari hotel agak lewat….10.30am baru keluar….dari hotel Jon kaki ke Air Rail Link stesen Prachaprop….Naik train ke Phaya Thai stesen… actually 1 stesen jer to mls nk jln jauh….stesen Phaya Thai dot dgn Centre World kami jln semlm…dari stesen Phaya Thai kami ke BTS station utk pergi Sapharn Transit….BTS korang kena tukar dari Sukumvit line ke Silom line…pertukaran kt stesen siam….cross ke platfrom sebelah jer….

Sampai saja ke stesen Sapharn Taksin, just follow jer anak panah ke boat Chao praya….

Kami decide ambik 1 day pass hop on hop off boat bendera biru….180 Bhatt per person….Kalau nk ke Wat Arun 1 way dah 50 Bhatt….so better ambik daily pass nnt boleh singgah tempat lain sepanjang sungai Chao Phraya…..

Sepanjang sungai Chao Phraya byk hotel….korang boleh juga pilih hotel yg berdekatan sungai Chao Phraya….nk travel naik boat taxi ke kawasan sekitar…

Tempat 1st kami tuju adalah Arun Wat. Nak masuk Arun Wat kena byr 50 Bhatt per person. Just utk masuk kawasan berpagar tu jer….Kalau xnk bayar korang still bleh access kawasan menarik sekitar Arun Wat. Nak masuk dlm kawasan ni ada etika berpakaian kena comply. Korang bleh beli kain2 yg dijual sekitar kawasan Arun Wat kalau nk masuk dalam. Jubah tak disediakan mcm di majlis negara di Malaysia.

Kalau tak nak bayar, korang still bleh access kawasan sekitar yang percuma.

Dari Arun Wat kami naik boat lain cross river nk ke Wat Pho…bayaran boat cuma 4 Bhatt per person sehala. Tapi kalau dah ambik daily pass, saya advice naik jer boat hop on hop off turun di Tha Maharaj….sbb dari That Maharaj boleh jalan kaki dlm 300m ke Grand Palace and Wat Pho….Ada National Museum di situ….kami tak masuk pun Wat Pho sbb mcm sama je wat siam ni….bayaran nk masuk Wat Pho 100 Bhatt per person….di Wat Pho mmg xleh nk access kawasan sekitar….limited….tak sama mcm di Arun Wat….

Let’s Explore Thailand – Bangkok Trip (Part 2)

Fuhhh……perjalanan yang panjang ke Bangkok….17 jam!!! Tp tak la rasa bosan sgt sbb surf internet cari nice place n hotel….lps tu tido jer…pagi esok plak sempat update bab kerja lg dgn ofismate. Perjalanan 17 jam tu rasa kjap jer.

Finally, sampai juga stesen keretapi Bangkok. Hubby ckp stesen ni dh mcm era 80an stesen keretapi kt KL. Hehehe…..

Kt stesen Bangkok ada MRT stesen Huo Lamphong kt underground. Kami decide stay area berdekatan dengan Pratunam coz my sister in law suggest stay area situ. Mudah utk dapat halal food katanya. Masa ni kami blum decide lg nk stay hotel mana. Pakai redah saja nnt, walk in saja nnt cari hotel.

Stesen Hua Lamphong ke Petchaburi. Dari Petchaburi tukar air port rail link ke Ratchaprarop. Tak mahal pun tiket train. Beberapa ringgit saja. Kalau korang naik flight turun Suvarnabhumi, korang bleh ambik Rail Link Airport ke Bangkok. Murah saja 40 Bhatt. Kalau naik Air Asia, turun Don Meung mmg tak ada train. Kena naik taxi atau grab van. Grab van lebih kurang RM75 ke Pratunam. Pergi ramai2 lebih jimat sbb kongsi byr grab.

Sampai Ratchaprarop, jalan kaki saja ke Pratunam. Redah cari makanan halal sebab dah lapar. Sambil2 tu menyinggah mana2 hotel survey harga.

Air rail link laluan kt atas. Turun bwh cross the road menghala ke Pratunam. Paling dkt dgn Ratchaprarop Stesen keretapi ada PR Hotel and Apartment, rate 963 Bhatt per nite. Jalan jer depan skit ada byk pilihan hotel. Sbb tak rushing sgt, kami decide lunch dulu sbb perut dah lapar.

Kami lunch di Saneeya Halal Food Restaurant. Menu makanan mmg sedap. Restaurant bersih dan selesa. Cuma rate harga makanan bg sy sgt mahal. Kalau ramai okay la sbb sharing. Small bowl green curry meat boleh share 3-4 org. Semangkuk tu harga RM25!! Sbb kelaparan, order 2 iced lemon tea and 1 hot tea, green curry, squit salted egg, kerabu mangga, sticky rice manggo and 3 plate nasi. Nasi sejemput jer, memang kena minta tambah ler. Total price utk lunch 1003 Bhatt.

Lepas lunch kami merayap kawasan sekitar survey hotel. Byk pilihan hotel, sbb dtg time weekday, so korang bleh tawar2 harga special price. Boleh dpt kurang harga sampai 400-500 Bhatt. Sambil survey bleh request tgk bilik dulu utk tgk selesa atau tak.

Percutian kali ni mmg backpack saja. Target hotel paling mahal RM100++ per nite. Yg penting bilik and toilet kena bersih. Meronda survey almost 10 hotel. Sleep hotel, gate way hotel, citin hotel etc etc. Semua hotel berdekatan saja. Mostly tawarkan harga 1300-1700 Bhatt per nite. Ada 1 hotel offer 800 Bhatt, tp bila tgk bilik agak tak selesa. Lobby pun agak tak berapa bersih. Bau agak hapak + floor bleh bau org smoking.

Kami decide tak ambik hotel ni. Survey kt Agoda, ada Siam Star Hotel rate harga dalam RM80++ per nite. On the way sempat ditahan oleh sorg hindustani yg promote hotel baru…Shining Star Hotel….hehehe….just few step saja dari Siam Star Hotel. Shining Star Hotel mmg tak ada klu search. Best price kami dapat harga 700 Bhatt per nite. Bilik pun selesa and luas. Bersebelahan dengan Baiyoke Sky Hotel. Tak jauh sgt ke dalam lorong2 sunyi. Tempat pun selesa. So, we just grab utk stay di Shining Star for 3 nites. Decide stay 3 mlm kt Bangkok, ikut perancangan awal cuma 2 nites and 1 malam di Hatyai. May be next time kami pergi Hatyai with family. Lgpun tak jauh sgt Hatyai dari kg. Boleh day trip jer.

Check in hotel, relaks and mandi jap. Terus mulakan langkah explore kawasan sekitar hotel.

Redah smpai malam. Terjumpa Food In The Jungle di depan Central World and Big C Supercenter. Ada makanan halal di sini. Nak makan udang galah bagai bleh dapatkan kt sini.

Banyak jer jumpa org Malaysia makan sini. Kami just jalan2 cuci mata jer.

Merayap smpai malam. On the way balik, kami singgah di Samat Muslim Food, restaurant halal berdekatan hotel. Harga pun reasonable. Penuh juga restaurant ni dgn org Malaysia. Hotel nie actually berhadapan dgn PR Hotel & Apartment. First hotel yg kami survey masa smpai td.

Lps dinner, survey few restaurants halal utk breakfast esok. Hehehe…..Ada night market depan hotel, tp sbb badan dh letih. Esok saja la sambung merayap.

By the way, tertinggal travel adapter, so just beli adapter saja td yg harga cuma 50 Bhatt.

End of our Day 1 di Bangkok. Esok plan nk pergi tgk beberapa tempat menarik sekitar Bangkok. So bersambung nnt utk Part 3 trip di Bangkok. Nak lena dulu…..Good Nite!!

Let’s Explore Thailand – Bangkok Trip (Part 1)

Assalamualaikum….haiii….

Tak sampai 2 minggu lepas balik dari trip ke Tioman….

Kali ini saya menjelajah ke Thailand….Ini adalah pertama kali saja jejak kaki ke Thailand. First trip saya ke oversea dgn hubby!!!

Percutian kali ini ke Bangkok dengan menaiki 🚆. Kami pilih percutian pd hari bekerja sbb tak sanggup nk beratur panjang kt immigration di Padang Besar.

Kebetulan saya balik kampung sempena cuti umum Hari Keputeraan Yang Di Pertuan Agong dan Awal Muharam pada 8-11hb Sept 2018. So, saya pilih untuk travel ke Thailand pada 11hb Sept 2018.

Perjalanan bermula dari stesen keretapi Gurun – Padang Besar. Naik komuter saja sbb murah. Hehehe….Kos cuma RM7.90 sahaja. Tiket hubby plak cuma RM4.00 sbb special rate utk warga emas.

Buktinya train mmg kosong sbb hari last public holiday. Perjalanan cuma ambik masa 45 minit saja. Sampai saja stesen Padang Besar, korang ada 3 options nk ke Bangkok :-

1. Naik train direct dari Padang Besar ke Bangkok (kena tunggu trip pukul 6 ptg);

2. Naik train ke Hatyai (train cuma ada pukul 9.55 pg atau 3.00 ptg) dan seterusnya ambik train dari Hatyai ke Bangkok; atau

3. Naik van ke Hatyai Dan seterusnya ambik train dari Hatyai ke Bangkok. (Caj van dari Padang Besar ke Hatyai RM20 + RM1 utk selit dalam passport kt Immigration Thailand)

Saya ambik pilihan ke-3 sebab smpai di Padang Besar dah 12.00pm. Mmg keluar lewat dari rumah sbb pagi tu baru packing barang2. Last minutes packing sbb malam tu myself bz bebenor siapkan kerja ofis sblum start travel.

Kalau korang pilih naik van, driver van akan bg korang form utk isi. Form arrival and departure. Slip depature korang kena simpan dan jgn hilangkan.

Bila travel hujung2 public holiday, kami cuma ambik masa 5-10 minit saja utk clear urusan dgn cop passport kt immigration Malaysia n Thailand.

Naik van siam ke Hatyai cuma ambik masa sejam. Selesa saja naik van, tak la scary mcm yg org lain dok story. Van pun selesa.

By the way, kita org tak sempat tukar duit lg…so driver van ni bwk kami ke money changer di Hatyai (RM1 = 7.91 Bhatt) dan hntr kami smpai stesen keretapi Hatyai.

Kami pilih train rapid no. 172 ke Bangkok pukul 3.39pm. Train ni actually dari Golok. Kami pilih 1st class ticket (lower n upper bed). Kos train utk 2 orang dari Hatyai ke Bangkok = 1580 Bhatt (lebih kurang RM200).

Masa kami beli tiket train baru pukul 1.00pm. So, sempat merayap kawasan sekitar berdekatan dgn stesen keretapi. Kami sempat ke Robinson Mall berdekatan dgn train station.

Kat Robinson kami beli stock makanan utk dinner and cari traveler simcard. Cuma beli biskut and donut utk dinner atas train. Perjalanan Naik train ambik masa almost 17 jam atas train. Pandai2 la cari bekal makanan. Kt Robinson juga kami beli pack traveler simcard sbb kami tak buat roaming. Usually if travel skjap mmg tak buat roaming. Malas nnt org dok telefon tanya bab kerja. Hehehe…. Utk traveler simcard cuma 148 Bhatt (RM18) sahaja utk 1 simcard. Valid utk seminggu dan unlimited data. Internet data tu yg penting bila travel ni. So beli siap2 simcard, tak la boring dalam train ni.

Sementara tunggu train, sempat la lepak lunch kt stesen Hatyai. Ada halal burger kat situ. Beli burger chicken and beef, harga 140 Bhatt utk both burger. Lepak minum iced tea segelas 35 Bhatt.

Train supposedly pukul 3.39 pm tp delay. Train ni smpai stesen Hatyai 4.50 pm, time ni dia org baru add on 1st class gerabak. Plus minus pukul 5.30pm baru train bergerak dari Hatyai. Masa tgh tunggu train ni, ada org drug addict ganggu minta duit kt semua org kt situ. Boleh pulak org tu gi cubit sorg perempuan cina sbb tak layan dia. Luckily, security kt situ tahan dia lepas mangsa buat aduan.

Train dari Hatyai korang tak bleh percaya sgt timing masa and nombor platform yg tertera. Kena dgr pengumuman btul2. Pengumuman pun English tak brapa nk jelas and faham sgt pronounciation, 3-4 kali juga berlari pergi tanya kt kaunter. Platform 5 bertukar ke platform 3. Letih berlari tnya info saja sbb tak ada display screen kt platform.

Yang pasti lega sgt bila dah naik train.

Siang jadibseat utk duduk, dalam pukul 7mlm dia org akan transform jd bed. Selimut dan bantal disediakan dalam train. Mmg sejuk sgt dalam train. If tido upper bed lg sejuk.

Kalau guna toilet dalam train,make sure tak payah la bawak fon nk termenung lama dalam toilet. Sbb hasil buangan korang direct jatuh atas landasan. Jatuh fon dlm lubang tu mmg menangis woiiiii. Sinki and cermin ada kt luar toilet utk brush your teeth and cuci muka pagi tu. Train smpai Bangkok dalam pukul 10.30pg esoknya…..

By the way make sure alert dgn perbezaan masa antara Malaysia and Thailand. Malaysia cepat sejam dari Thailand.

Habis part 1, nnt saya sambung next story bila sampai Bangkok.

Short Vacation – Tioman Island

Hollaaa….. Assalamualaikum….

Kali ni short story pasal percutian ke Tioman Island with my friend. Pergi berdua saja. Niat asal utk ambik diving course, tp disebabkan baru keluar wad and tahap kesihatan tak okay lagi. So, saya tak proceed dgn diving course. Just teman saja la my friend ambik course. Actually course nie dh booking dari bulan April 2018. So consider burned la RM60++. Nasib baik la tak byk sgt burned.

Trip dari KL (TBS) ke Mersing naik bas Transnational jer, harga RM33.30 sehala. Disebabkan cuti bersambung dgn hari merdeka masa balik. Tiket mmg beli awal2 return trip.

Bas dari TBS pukul 11.45 pm dan smpai Mersing pukul 5.30 pagi. Dari stesen bas mersing boleh jer naik taxi sapu ke Jetty Mersing. Distance tak sampai 1km pun, tp they charge RM10.

Stesen bas Mersing mmg selamat jer nak lepak tunggu cerah. Tp masalahnya toilet and surau berkunci pulak. 7pg baru buka.

So, we decided jalan kaki je pergi Jetty Mersing. Ikut Google Maps…15-20 minutes juga la jalan.

Solat dkt surau dkt Jetty Mersing and lepak smpai 7am. Ramai jer menunggu kaunter ticket buka. Ticket RM70 return dari Mersing sampai ABC Jetty.

If dari Jetty Mersing, ada 2 trip ke Tioman Island. Masa sy pergi trip paling awal 9.00 am. Satu lg trip tghari. Timing trip ferry berbeza, so kena check schedule ferry online.

Perjalanan ambik masa 2 jam dari Jetty Mersing ke ABC. Trip kali ni kt island 5 hari 4 malam. Stay di Bamboo Hill dgn rate RM130 semlm. Smpai Jetty jer dh ada transport menunggu utk hntar ke chalet. Naik motor roda 3 jer.

Chalet Bamboo Hill kt hujung skali. Kali ni ambik chalet no 5 sbb chalet kt bawah penuh. Tak la tinggi sgt nk menapak naik. View cantik jer. Tido malam sedap jer dgr bunyi ombak.

Percutian 5 hari 4 malam rasa kjap sgt. Very relaxing place. Tenang jer rasa kt sini. Owner chalet yang sgt friendly and baik hati. Korang boleh guna snorkle set percuma saja. Cuma ikan mmg tak ada sangat tepi pantai compare mcm kt Pulau Redang.

End of our trip at Tioman Island!!!

USA Trip Part 1 : New York

Hai….baru berkesempatan utk share story pasal my trip ke US. By the way, trip kali ni dengan my sister in law. Just ambik opportunity utk join sekali utk ke convocation anak my sister in law di Indiana University.

Perjalanan mmg dirancang lebih awal. Permohonan visa dibuat bulan November 2017. Interview and dapat visa bulan Disember 2017. Kos utk dapatkan visa lebih kurang RM800. Visa valid utk 10 tahun.

Tarikh Travel hujung April 2018 tp Januari 2018 dh beli tiket. Lebih jimat beli tiket awal. Trip kali ini kami naik Emirates dari KL – Dubai – New York. Balik pulak dari Chicago – Dubai – KL. Tiket Emirates return saya dapat dalam harga RM4000++. Ada lg yg lebih murah cuma this time nk merasa naik Emirates coz tak pernah naik Emirates.

Kali nie the sisters trip….all ladies shj….En. Hubby tulang hantar kt airport saja….

Flight pukul 2.00pg dari KLIA. Dari KL ke Dubai ambil masa 7 jam. Transit Dubai 3 1/2 jam sebelum sambung lagi 14 jam perjalanan untuk ke New York.

Myself suka travel tp nk tempuh perjalanan yg panjang tu mmg azab.

Safely touchdown New York Airport. Touchdown dh pukul 2.30 ptg.

Sampai New York mmg kami ambik package ground tour 7 days. Package bermula di Airport New York dan berakhir di Boston Airport. Mmg sengaja dtg awal seminggu utk explore few area sblum tarikh convocation. Untuk package ground tour ni lebih kurang RM1000++ include hotel and transport. Tak termasuk makan yer.

Hotel Sfera, Manjung, Perak

Trip kali ni sambil menyelam minum air…..bekerja sambil bercuti……saya stay di hotel yang telah siap ditempah. Bawa badan utk check in saja.

1st time stay di Hotel Sfera, Manjung. Hotel terletak berdekatan dengan AEON Seri Manjung. Hotel yang selesa dan lengkap dengan kemudahan kolam renang dan gym. Kolam renang beroperasi sehingga 8.00 mlm dan gym sehingga 10.00 mlm. Kolam renang well maintained and bersih. Kemudahan gym pun sgt puas hati.

Rate harga bilik utk standard RM234.00 dan utk deluxe RM280.00. Breakfast included. Hotel yang selesa utk next stay coz byk tmpt mkn berdekatan dengan kawasan hotel dan bersebelahan dengan pasaraya TF Mart. Hotel yang okay utk saya coz saya spesis malas nk keluar merayap jauh2 cari tempat makan time dinner.

 

Everything Start With 1st Step

Assalammualaikum dan salam sejahtera….

Finally saya create juga wordpress peribadi. Dah lama berhajat nk ada travelog sendiri. Sebelum ini dah ada 2 blog yg masih aktif. Cuma lebih byk di belakang tabir. Sekarang tergerak untuk ada page peribadi utk kenangan sendiri yg cuma berkisah tentang tempat-tempat yang saya lawati…..

Everyone have a dream and my dream adalah nk melawat sebanyak mana negara yg ada di dunia dan yg pastinya dengan kos yg tidak terlalu mahal. So, let’s travel and explore the world.