Everything Start With 1st Step

Assalammualaikum dan salam sejahtera….

Finally saya create juga wordpress peribadi. Dah lama berhajat nk ada travelog sendiri. Sebelum ini dah ada 2 blog yg masih aktif. Cuma lebih byk di belakang tabir. Sekarang tergerak untuk ada page peribadi utk kenangan sendiri yg cuma berkisah tentang tempat-tempat yang saya lawati…..

Everyone have a dream and my dream adalah nk melawat sebanyak mana negara yg ada di dunia dan yg pastinya dengan kos yg tidak terlalu mahal. So, let’s travel and explore the world.

 

London, UK

Masih berkisah tentang kursus pendek yg sy hadiri…..Part of the course, I need to be in Surrey University for 3 weeks. So, dari Amsterdam sy terbang ke London, UK dengan penerbangan British Airlines. Seriously bila korang naik British Airlines, korang akan rasa lebih bersyukur naik flight Air Asia. Jauh lebih bgs service Air Asia dari British Airlines. Huhuhu…..

Pertama kali saya menjejakkan kaki ke negara King Arthur!! Bermula kehidupan sebagai pelajar universiti selama 3 minggu. Aktiviti ke kelas, buat assignment mass balance, aktiviti di pilot plant, dlm makmal etc etc. Walaupun sibuk, masih ada masa merayap semasa hujung minggu. Rugi la if tak pergi berjalan tgk negara org kan. Bukannya selalu boleh datang.

Seperti kita tahu, memang ramai student Malaysia di UK. So, bab makanan halal mmg sgt mudah nk diperolehi. Bila jd student, mmg borong makanan di Tesco berhampiran saja utk sesi masak dengan kawan2.

1st time ke London, mmg pergi ramai2 dengan kawan2 lain. The other weekend mmg redah sorang saja utk sesi shopping. Sistem pengangkutan di sana pun mudah saja nk faham. Just dapatkan maps and lokasi subway station berdekatan, so gamble saja redah sorg. Kalau korang dh biasa guna LRT di KL, suppose tak ada masalah pun bila nk guna kemudahan train di London.

Bab shopping mmg best la di London. Cuma masa sy pergi tgh summer, mmg sesak dgn pelancong di London. Agak tak berapa kena dengan jiwa sy sebab tak berapa suka sgt pergi tempat yg sesak dgn orang ramai. Cukup sekali kot dtg London, lain kali if dtg UK lagi sy prefer pergi ke tmpt lain pulak. Plan nk ke Edinburgh, tp sebabkan kesuntukan masa mmg tak dpt nk merayap smpai sana. Anyway, its a good experience for me. InsyaAllah, satu hari nnt sy akan pergi lg UK.

10513344_10152546647257870_1035379487763421346_n

 

 

 

 

Amsterdam, Netherland

Negara kedua yg sy lawati….Netherland @ Belanda…..kebetulan diberi rezeki hadir kursus pendek di sana….hermmm….a bit nervous sbb pertama kali nk fly pergi sorg2….lebih nervous bila flight sy actually 2 weeks lps insiden MH17.

Perjalanan sy dari KL ke Amsterdam dengan menaiki penerbangan KLM….direct flight…perjalanan hampir 23 jam….

1602203_10152509311922870_39098001024788665_o

Perkara pertama bila sampai sana….ambik bag and fikir nk pergi ke The Hague….touch down masa nie lebih kurang 7pg waktu di sana. So far sampai sana, tak ada pulak bag di buka and check mcm pergi kt Australia.

Utk yg 1st time sampai Schiphol Airport, Amsterdam ni ada byk sgt pintu, tak sama mcm airport di KLIA. Dari airport, ada train access kalau korang nk ke tempat lain. So boleh la korang study, mcm sy naik taxi saja ke The Hague. Transport dah ready….naik saja la….

Penginapan sy selama 3 minggu adalah di Court Garden Hotel, The Hague. Hotel kecik jer tp selesa. Mengadap hotel, bangunan mmg cantik2 rekabentuk.

10339250_10152512663962870_5719185814801854759_o

So….bermula la sesi setiap hari breakfast mkn croissant, scramble egg, hashbrown, salad and buah-buahan…….Memula bosan nk hadap tp bila dh balik Malaysia, rindu plak croissant kt sana….

Perth, Australia

Perth, Australia, tempat percutian pertama saya ke luar negara. Tahun 2013, 1st timeĀ  sy buat passport. Kebetulan bercuti sebab temankan my ex-schoolmate. Unplanned trip. Last minutes trip. Percutian yang hanya mengambil masa 4 hari 2 malam. Kenapa Perth?? Sebab penerbangan ke Perth paling murah jika dibandingkan ke Gold Coast, Melbourne etc etc. Promo Air Asia masa kami pergi ke sana. So just grab the opportunity!!

Actually percutian ke Perth, Australia tak lah terlalu mahal. All in termasuk duit shopping cuma RM2000-3000 saja.

Penerbangan dengan Air Asia yang cuma mengambil masa 5 jam. Dicadangkan utk ambik flight malam dan sampai di Perth pagi.

Best bercuti di Australia sbb ada public transport yang percuma. Bas kuning mmg pilihan kami. Bercuti secara berkumpulan pada hujung minggu dengan menaiki train juga sgt murah.

Tempat yang sempat kami pergi adalah sekitar Perth dan Fermental. Perjalanan dari Perth ke Fermental hanya dengan menaiki train shj.

830459_10151420367242870_763005966_o

856425_10151420373692870_1765891504_o